Новини и събития

Лекционен ден с д-р Джилберто Дебелиан

Лекционен ден с д-р Джилберто Дебелиан

26 октомври 2019 г. /събота/
гр. София, хотел Маринела, зала София Гранд

Лекция на тема:
Ендодонтско релечение. Клинични предизвикателства

Водещ:
д-р Джилберто Дебелиан, DMD, PhD
гр. Осло, Норвегия

Организатор: КРИС 95
С подкрепата на: FKG Swiss Endo

 

Dr Gilberto DebelianД-р Джилберто Дебелиан, DMD, PhD
гр. Осло, Норвегия

Д-р Джилберто Дебелиан завършва дентална медицина в Университета в Сао Пауло, Бразилия през 1987 г. Завършва следдипломната си специализация по Eндодонтия в UPenn, Университета в Пенсилвания, САЩ през 1991 г., като получава престижната награда Louis I. Grossman Postdoctoral Student Award in Endodontics. Д-р Дебелиан е хоноруван преподавател и клиничен инструктор към катедра Ендодонтия в Университета в Осло, Норвегия. Придобива степен PhD в университета в Осло, Норвегия през 1997 г. и получава две научни награди от Европейското ендодонтско общество (ESE) и от Норвежката дентална асоциация.
Д-р Дебелиан е хоноруван преподавател в следдипломната програма по Ендодонтия в UPenn, Университета в Пенсилвания и в Университета в Северна Каролина, САЩ.
Автор е на 1 книга и съавтор на 3 книги в областта на ендодонтията. Има повече от 60 научни и клинични публикации.
Д-р Дебелиан има специализирана в областта на ендодонтията клиника, както и модерен център за обучение Endo Inn в гр. Осло, Норвегия.

Ендодонтско  релечение.  Клинични  предизвикателства

Ендодонтското релечение в повечето случаи е предизвикателство. Зъболекарят може да се сблъска с препятствия или усложнения като например щифтове, перфорации, прагове, сепарирани инструменти и т.н., и отстраняването на гутаперча може да се окаже трудно.
Основна цел на релечението е да се отстранят запълващия материал и дебрис, които възпрепятстват дезинфекцията на стените на кореновия канал.
Традиционното иструментиране с ротиращи пили създава кръгли пространства в корено-каналната система и запълването, като притиска неотстранената гутаперча в ирегулярните пространства на корено-каналната система. Това ще направи по-трудно правилното премахване на запълващия материал от кореновия канал и ще отнеме повече време.
Наскоро бяха въведени инструментите XP-endo Shaper и XP-endo Finisher-R. Характеристиките на материала, от който са произведени тези инструменти, им позволяват да се разширят и адаптират към анатомията на кореновия канал по време на инструментирането. XP-endo Shaper се използва за по-ефективно премахване на гутаперча, а последващото използване на XP-endo Finisher-R допълнително подобрява дезинфекцията на стените на кореновия канал.

Лекцията представи клиничните протоколи и предизвикателства при ендодонтското релечение.

Основните теми, които бяха обсъдени:

  • Биологични и технически фактори при нехирургично ендодонтско релечение.
  • Клиничен избор между релечение и апикоектомия.
  • Сложна корено-канална анатомия – създаване на гладък път с ръчни пили и NiТi ротационни пили.
  • Протокол за релечение с използване на XP-endo технология.
  • Възстановяване на апикална перфорация с биокерамична паста.
  • Предвидим клиничен протокол за отстраняване на сепарирани инструменти.